• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Masuk jerat sendiri

AMPANG: Seorang pelajar sebuah sekolah sanggup membuat laporan polis palsu kononnya menjadi mangsa belasahan 10 lelaki ketika ingin pulang ke rumah di Pandan Mewah, di sini selepas tamat sesi persekolahan, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 12. 30 tengah hari itu, pelajar berusia 17 tahun itu mendakwa dibelasah kumpulan lelaki terbabit hingga pengsan sebelum dibawa bapanya ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk menerima rawatan.

Malah, dia membuat laporan di Balai Polis Pandan Indah, kononnya kumpulan terbabit mengganggunya sebelum terus membelasahnya hingga pengsan.

Bagaimanapun, tembelang remaja itu pecah apabila polis yang menjalankan siasatan mendapati terdapat keraguan dalam laporannya dan hasil siasatan mendapati punca sebenar dia bergaduh dengan rakannya sendiri.

Ketua Polis Daerah Ampang, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, polis yang menerima laporan remaja terbabit kemudian menjalankan siasatan lanjut.

Katanya, hasil siasatan mendapati kejadian itu berpunca akibat pergaduhan dengan rakannya sendiri dan bukan seperti didakwa pelajar terbabit.

“Polis mengambil serius perkara ini kerana laporan palsu yang dibuat boleh menjejaskan siasatan kami.

“Remaja terbabit berkemungkinan akan dituduh minggu depan kerana kenyataan diberikan dalam laporannya tidak benar,” katanya.

Beliau berkata, dalam laporan itu, pelajar itu memberitahu didatangi 10 lelaki ketika menunggu bas untuk pulang ke rumah sebelum dibelasah,” katanya.

Dalam pergaduhan itu, pelajar terbabit cedera di mata, muka dan telinga akibat dipukul rakannya kerana masing-masing dikatakan mengejek sesama mereka.

Beberapa minit kemudian dia jatuh pengsan sebelum dihantar rakan lain ke rumahnya dan hanya sedar daripada pengsan kira-kira jam 10.30 malam selepas bapanya pulang.

Bagaimanapun, bapa mangsa yang terkejut melihat anaknya cedera terus membawanya ke hospital untuk menerima rawatan sebelum membuat laporan polis

No comments: