• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

‘Kelab Wanita Cantik’...Sindiket pelacuran ‘uji pasaran’

Tindakan sindiket pelacuran mewujudkan blog tertentu dalam Internet bagi memudahkan pelanggan memilih teman sosial disifatkan sebagai ‘menguji pasaran’.

Perkara itu diakui Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Siasatan Jenayah Perjudian, Maksiat dan Kongsi Gelap (D7) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan yang menyifatkan sindiket pelacuran sentiasa mencari jalan bagi memastikan kegiatan haram itu sentiasa ‘hidup’.

Beliau mengulas laporan Harian Metro, Isnin lalu, mengenai kewujudan blog khas ‘Pretty Women Club’ atau ‘Kelab Wanita Cantik’ yang membuka peluang kepada lelaki hidung belang memilih teman sosial melalui Internet.

Laporan itu menyebut, melalui blog terbabit, pelanggan hanya perlu menghantar SMS bagi memilih wanita dikehendaki selain mendapatkan pasangan sosial masing-masing.

Menurut Abdul Jalil, modus operandi digunakan sudah lama ‘diaplikasi’ sindiket pelacuran, namun kewujudan semula hanya sebagai ‘menguji pasaran’ bagi memastikan sama ada ia masih berkesan atau sebaliknya.

Beliau berkata, sebelum ini, kebanyakan sindiket pelacuran menggunakan cara sama memancing pelanggan di Internet, namun atas usaha polis ia disekat sebelum muncul semula.

“Tanpa disangka, sindiket itu muncul kembali dan terbaru melalui Kelab Wanita Cantik iaitu sindiket yang memancing pelanggan mendapatkan pelacur secara mudah dengan hanya menghantar SMS.


“Kami (polis) sudah memaklumkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengenai perkara itu dan akan bekerjasama membendung gejala tidak sihat itu,” katanya.

Katanya, SKMM kini memantau pergerakan blog berkenaan dengan beberapa anggota dikerah melakukan siasatan terhadap sindiket terbabit.

“Polis memerlukan sedikit masa untuk menyiasat dan setakat ini mendapat tahu blog terbabit sudah pun dibubarkan,” katanya.

No comments: