• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Tips Cara Bezakan Ais Dari Air Masak Dan Air Mentah

Boleh di katakan setiap hari kita minum air mesti dengan ais kan? Lebih-lebih lagi kalau kita makan di luar. Pernah ke korang terfikir diorang buat ais ni dari air mentah atau air masak? Ni nak share cara nak bezakan ais dari air masak dan air mentah. Semoga tips ni bermanfaat untuk kita semua.

Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar.

Ais dari air masak akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.

1 comment:

cinta syg said...

Ais dr kilang diproses melalui satu bahan dipanggil amonia..salah satu kesan amonia pada manusia boleh mengakibatkn kerosakn saraf

Follow p a a p a a d a by e-mail