• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Selamat tinggal Apple iPhone?

Telefon pintar anda mungkin tidak dapat lagi menandingi kuasa telefon pintar akan datang yang lebih hebat dan menakjubkan. 

Tiga syarikat gergasi teknologi ketika ini sedang menyiapkan diri bagi memperkenalkan teknologi lebih canggih di masa hadapan.

Apple (AAPL), Google (GOOG) dan Samsung ketika ini sedang merangka kerjasama bagi mencipta jaringan yang lebih hebat di pasaran.

“Ini hanya permulaan yang hebat bagi teknologi baru. Akhirnya teknologi pintar mampu menjadi pakaian kita apabila ia memasuki pasaran,” kata penganalisis, Gartner.

Menurut ABI Research, teknologi canggih ini bakal meledak di pasaran dalam tempoh beberapa tahun akan datang dengan 485,000 peranti tersedia yang boleh digunakan pelanggan menjelang tahun 2018.

Teknologi Google selepas ini mampu dikawal menggunakan arahan suara dan ia dijangka memasuki pasaran tahun ini atau awal tahun hadapan.

“Kami sedang berusaha keras bagi menyediakan produk terbaru ini,” kata Naib Presiden Eksekutif Perniagaan Samsung, Lee Young Hee awal bulan ini.

Bagaimanapun, Samsung terpaksa bergantung pada sistem operasi Android Google.

Smartwatch Apple, dikenali sebagai iWatch juga bakal memasuki pasaran lebih awal dari jangkaan pengguna.

Ia mungkin berada di pasaran tahun ini atau awal Oktober semasa musim panas.

iWatch mempunyai fungsi sama seperti telefon pintar lain tetapi mempunyai ciri-ciri tambahan istimewa yang lain.

Ia akan menggunakan teknologi skrin sentuh dan boleh diaktifkan menggunakan kod suara pengguna.

No comments: